Сребърни медальони „Дървото на живота“ получиха пълните отличнички на ПМГ“Акад. Никола Обрешков“-Разград и от матурите, и от дипломите – Силвия Йонкова и Ива Андреева. 99-те възпитаници от 42-ия випуск на гимназията тази вечер получиха дипломите си в училищния двор, отново както в абитуриентската им вечер застлан с червени пътеки.

Тържеството започна с похвала за добро дело. Грамота за рицарско поведение от ръководството на ПТГ“Шандор Петьофи“-Разград получи Веселин Петров, който е дарил кръв за връстник от другото училище.

Песен-поздрав към зрелостниците отправи Дея Куманова – третокласничка в ОУ“Васил Левски“ - „училището-съквартирант“ на ПМГ, както го нарекоха водещите. Честитка имаше и от един бивш възпитаник на ПМГ – поздравителен адрес изпрати депутатът от ГЕРБ Михаил Тодоров. Тържеството продължи със слово на директора Мануел Василев, за когото тази вечер бе особено вълнуваща, тъй като той бе в училищния двор и като баща на зрелостничка от ПМГ. Той припомни на 42-ия випуск, че са били наборът с най-висок бал през последните няколко години. „Приехме ви знаещи, изпращаме ви можещи“ – обърна се към зрелостниците Василев.

С 99-имата се закръгля цифрата от 900 ученика в ПМГ без двойка на матурите – похвали се Василев. От задължителния държавен изпит – по български език и литература – успехът е им 5,12, а не 5,11 – оспори Василев обявените от РИО на МОН данни. От втората матура пък средният успех е 5,12. Средният успех от матурите е 5,27, което е най-добрият успех от 2008 г. насам. Средният успех от дипломите пък е 5,32. Общо 93 са отличните оценки, а пълните шестици - 17.



Една трета от 42-я випуск на ПМГ вече са студенти в чужбина, процентът е също най-голям в сравнение с предходни години – обяви Василев.

Раздаването на дипломите започна от най-ниския успех – 3,98, едва 6 са учениците с успех „Добър“, 52 са с „Много добър“, а 41 – с „Отличен“.

Деветимата пълни отличници на ПМГ: Ива Андреева, Елена Лютова, Диляна Илиянова, Валерия Станкова, Цветан Минков, Силвия Йонкова, Даяна Пенева, Елмаз Атипов и Добромир Манолов показаха и на матурите, че са реално оценени – имат 8 пълни шестици на матурите и среден резултат 5,88 от тях и 5,96 от дипломите си – обяви още Мануел Василев.

Последни останаха Силвия Йонкова и Ива Андреева – и двете имат по две пълни шестици от матурите и 6,00 в дипломите. Подаръкът от родната гимназия бе сребърен медальон „Дървото на живота“ за всяка от тях. На клоните му са пожеланията към двете отличнички, а Василев ги отправи и към останалите зрелостници  - любов, здраве, пари, късмет, щастие, успех и разум.