Награждаване на ученици от други училища бе част от събитията, посветени на патронния празник на ПГПЧЕ“Екзарх Йосиф“-Разград днес.
Празничният ден за възпитаниците на елитното училище започна със строяване в училищния двор на всички ученици, внасяне на знамето на гимназията и поднасяне на венец пред барелефа на патрона на училището.
Поздравителни думи към учители и ученици поднесе началникът на Регионалното управление по образование Атанас Дончев, който бе единственият представител на която и да е власт в града, уважил празника на Езиковата.
В тържественото си слово директорът на ПГПЧЕ“Екзарх Йосиф“ Пейчо Георгиев припомни част от успехите на учениците от училището само през последните месеци: отличия от олимпиади и национални състезания по различни науки, спортни победи, както и фактът, че неколцина ученици от Езиковата ще представят България на няколко международни форума през лятото.

Последва награждаването, но не на собствените отличници, а на тези от други училища, но потенциални бъдещи ученици. Георгиев си пожела всички наградени в състезанието „С чужд език без бариери“ догодина да учат в Езиковата. Състезанието е за седмокласници, в него са участвали 61 деца, на първо място с 48 от 50 възможни точки се класира Благовеста Хубанова от ОУ“Н.Й.Вапцаров“-Разград, още 20 деца, класирани до осмо място, получиха грамоти от Пейчо Георгиев.
Музикалният поздрав по сценарий бе от наскоро възстановения Ученически духов оркестър на ОУ“Никола Икономов“ с ръководител Илия Рибицов. Малките музиканти бяха извикани на бис след двете си изпълнения, а след тях се оказа, че има и още желаещи да отправят музикален поздрав. Няколко абитуриентки изпълниха традиционния весел възглас на зрелостниците с преброяването до 12, а след това поведоха ученическото шествие към залата на читалище „Развитие 1869“, където бе концертът на талантите на Езиковата – на вокалните умения на 14 певци и на 4 танцови изпълнения се наслади публиката.