Научни колективи от Македония и Русия спечелиха Кристалните призове в секция „Биохимични и хранителни технологии“ на научната конференция „Индустрия 4.0. Бизнес среда. Качество на живот.“, организирана от Филиал-Разград на Русенския университет. В другата секция – „Химични технологии“ награди получиха научни колективи от България.
Награждаването бе днес, в края на научния форум, в който бяха представени близо 70 доклада, подготвени от учени от Украйна,  Русия, Македония и България.
Четирите най-добри доклада ще бъдат публикувани в специален сборник, а всички трудове ще се качат на сайта на конференцията – обясниха организаторите.
„Кристалният приз“ на Ректора на РУ“Ангел Кънчев“ в секция „Химични технологии“ получиха: Ления Гонсалвеш, Веляна Георгиева, Марияна Тавлиева и Станчо Павлов от Университет „Проф.д.р Асен Златарев“-Бургас с доклад на тема: ”Пореста структура на въглени от агро-отпадъци”. В категория „Млад учен“ призът отиде при Мария Френкева, Марин Маринов и Пламен Пенчев от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ с доклад на тема ”Пълно отнасяне на 1H и 13C ЯМР спектри на (9H-флуорен-9-ил)-карбамид”.

В секция „Биотехнологии и хранителни технологии“ Кристалният приз на Ректора бе за Везирка Янкуловска, Илия Каров, Горица Павловска и Татяна Калевска от Македония с доклад на тема: ”Определяне на фенбуконазол в ябълки /златна превъзходна/ от различни региони”, а в категорията „Млад учен“ бе награден научният колектив от Санкт Петербург Борис Колесников, Екатерина Ганочка и Марк Шамсиян с доклад ”Млякокоагулираща активност на базидиомицетни гъби”.