След две години прекъсване заради епидемичната обстановка Разградският есенен панаир се връща към стария си, традиционен облик, съобщиха от Общината.

По традиция проявата се провежда винаги през септември и е една от атракциите за града. Тази година 29-то издание на панаира ще очаква жителите и гостите в дните от 9 до 16 септември.

Поради големия интерес както от страна на търговците, така и на гражданите, продължителността на панаира ще е с ден повече от обичайната една седмица. Откриването на Есенния панаир ще е от 19:30 часа на 9 септември на сцена Ронда в Градския парк.

С нови 47 паркоместа се разширява „синята зона“ в Разград (СНИМКИ)

Концерт след церемонията по откриването ще изнесе Капанският ансамбъл. В културната програма, която традиционно съпътства панаирните дни, са включени концерти на гостуващи изпълнители от различни музикални стилове.


За празничното настроение на жителите и гостите ще се погрижат поп фолк изпълнителката Райна, поп певицата Тита, Тони Димитрова, фолклорните изпълнителки Мария и Магдалена Филатови, Симона Загорова.

И петте концерта ще са с начален час 19:30. На 15 септември на Разград ще гостува Николина Чакърдъкова, като концертът й ще започне в 19:00 часа. Културната програма на панаира завършва с концерт на Криско на 16 септември от 19:30 часа.

Както всяка година, по алеите на Градския парк ще бъдат разположени шатри с лакомства, заведения за бързо хранене. Ще има забавно-увеселителни атракции за малки и големи.

На панаира ще се представят производители и майстори в различни занаяти и приложни изкуства. Разградският панаир има дългогодишна история, започнала от 1921 година, когато със специално решение на правителството на Александър Стамболийски се разрешава провеждането в Разград на два панаира.

Единият е пролетен, който трае пет дни през първата половина на април, а другият есенен - седемдневен, който се провежда в средата на септември. Реклама в местната преса от 1940 г. убеждава, че есенният разградски панаир е единственият по големина панаир в Северна България за сезона.

Въпреки годините на войната и превратностите в историята, есенният панаир в Разград се провежда до 1950 година. След известно прекъсване той е възстановен през 1990 година.
БТА