Два века по-късно Граф Монте Кристо спечели дело срещу прокурор Вилфор
86033

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Два века по-късно Граф Монте Кристо спечели дело срещу прокурор Вилфор
  • Два века по-късно Граф Монте Кристо спечели дело срещу прокурор Вилфор

Едмон Дантес, известен и като Граф Монте Кристо, спечели дело срещу прокурор Вилфор два века след като бе вкаран в затвора от същия държавен обвинител. Това се случи в симулативен процес, организиран и представен днес от ученици в 10“а“ клас от ГПЧЕ“Екзарх Йосиф“-Разград.

Десетокласниците бяха в ролите на кралски съдии и прокурори, облечени в тоги, ученици бяха и обвиняемите, граждански ищец, адвокати, вещи лица, свидетели, разсилен, единствено протоколът се водеше от истински съдебен секретар.

Двама бяха обвиняемите на база романа на Александър Дюма-баща. Обвинението срещу колегата на Едмон Дантес – Данглар - бе за набеждаване в опит за преврат, а срещу прокурор Вилфор, който в случая бе момиче – за  това, че като длъжностно лице противозаконно е лишила от свобода Едмон Дантес. Потърпевшият заведе граждански иск срещу двамата за претърпените неимуществени вреди, вследствие на несправедливото обвинение и 14-те години в затвора.

 

След близо двучасов процес, на който присъстваха и председателят на Окръжен съд-Разград Лазар Мичев и директорът на ГПЧЕ“Екзарх Йосиф“ Пейчо Георгиев, петчленният съдебен състав оправда единия подсъдим, а другият – призна за виновен.



Оправдателната присъда бе за Данглар, а осъдителната – за Вилфор. Макар четиримата прокурори да искаха 7 години лишаване от свобода, магистратите постановиха 10 години затвор, които да бъдат излежани в замъка Иф, там, където е бил в затвора и Едмон Дантес. Съдът постанови и Вилфор да плати обезщетение на бившия затворник в пълния размер, поискан от него - 15 000 ливри.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред ВКС – Върховния кралски съд – произнесоха се още магистратите-ученици.

Симулацията на съдебен процес бе част от двудневните инициативи на Разградски окръжен съд „Ден на отворените врати“, по повод Деня на Конституцията и юриста.

Още снимки ето тук.