След единодушно решение на заседание на Областния щаб при бедствия и аварии Областният управител на област Разград Гюнай Хюсмен издаде заповед за обявяване на бедствено положение на териториите на общините Исперих, Самуил и Завет, поради обстоятелството, че част от населените места в тези общини попадат в обхвата на 20-километровата зона около свинекомплекса на „Агротайм“ЕООД-Исперих.

Още една ферма е с положителни проби за Африканска чума в област Велико Търново

Решението бе взето с цел ограничаване и ликвидиране на болестта Африканска чума по свинете и постигане на пълна координация и взаимодействие за предотвратяване възможностите от възникване на огнища на АЧС във връзка с писмо на Министъра на земеделието, храните и горите.

След повторни проби: Африканска чума и в Пловдивско

Бедственото положение за Исперих, Самуил и Завет е в сила от днес, 31 юли, до 6 август, включително
. Ангажименти към прилагане на мерките за постигане на целта на бедственото положение имат следните институции: ОДБХ-Разград, ОД на МВР-Разград, пожарната, ДАНС-Разград, ОПУ-Разград, ОД “Земеделие“, кметовете на общините Исперих, Самуил и Завет.

Обявиха бедствено положение и в Oбласт Силистра заради Африканската чума

Според заповедта отпада забраната за дърводобив на територията на цялата област, която бе въведена на 23 юли, горските стопанства обаче следва да прилагат всички необходими мерки с цел опазване на биосигурността.



Потвърдиха огнище на Африканска чума при домашни свине в област Видин

Забранява се достъпът на хора, които събират трюфели, гъби, билки и други горски продукти, тъй като могат да се превърнат в евентуални преносители на заболяването.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари