През изминалите две седмици на територията на район „Централен”, изгоряха 10 контейнера за разделно събиране на отпадъци от опаковки, съобщават от общината. Вчера са горели още два контейнера.

„Най-вероятно става дума за злонамерени действия, тъй като отоплителния сезон е към своя край. Фактите сочат, че запалването им става предимно вечер“, коментират от общината.

Умишленото палене на тези съдове е безсмислено и опасно занимание, алармират от дирекция „Екология и управление на отпадъците“. Освен нанесените до момента значителни материални щети, при изгарянето на пластмасовите контейнери се замърсява и околната среда и има риск за сградите, които се намират в близост до тях. Отбелязваме, че тези контейнери са поставени на възможно най-удачните места с цел достъпност, както на гражданите, така и на обслужващата ги техника. Избраните места са съобразени и с постъпилите в община Пловдив мнения и конкретни предложения от граждани и фирми, съобщават от Дирекцията.

Община Пловдив призовава гражданите да сигнализират на тел. 6111 – Пловдивски Общински инспекторат, в районните полицейски управления или на тел. 112 - за спешни повиквания, при всеки случай на злонамерени действия срещу контейнерите. Оттам се заканват, че нарушителите ще бъдат строго наказвани.