Задържаха фалшификатори, източвали пари от банкомати
23545

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Задържаха фалшификатори, източвали пари от банкомати

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Задържаха фалшификатори, източвали пари от банкомати
  • Задържаха фалшификатори, източвали пари от банкомати
  • Задържаха фалшификатори, източвали пари от банкомати

 Разбита е престъпна група, занимаваща се с фалшифициране на кредитни карти и източване на финансови средства чрез изработване на специални сканиращи устройства за банкомати. Това съобщи директорът на ОД на МВР Пловдив главен инспектор Тодор Чонов.  

Задържани са осем български граждани - петима  в България и трима  в Полша. Акцията е извършена от сектор БОП към пловдивската полиция, съвместно с ГДБОП, под наблюдение на Върховната касационна прокуратурата и в координация с Европол. Претърсени са над 10 адреса на територията на Пловдив, Хасково, Пазарджик, Бургас, Австрия и Полша. Разкрити са и две бази на територията на Пловдив за изготвяне на устройствата и картите. Операцията е извършена на 16-ти ноември, като лицата се наблюдават близо 3 месеца.

/Чуйте още от гл. инспектор Тодор Чонов в прикачения звуков файл./

Срещу петимата задържани  са повдигнати обвинения, заяви Oкръжният прокурор Иван Даскалов. Тарторът на групата е на 37-години от Пловдив. За това престъпление закона предвижда от 5 до 15 години лишаване от свобода, а за останалите, които са обвинени в съучастничество от 3 до 10 години, каза Даскалов. Иззети са множество доказателства, сред които заготовки, уста (устройство, което се монтира в банкомата), микрокамера за фиксиране на пин-кода, микрофон за улавяне на дължината на звуковете от пин-кода матрици и други. Общата сума, източена от устройствата, предстои да бъде документирина , предстоят и множество експертизи. Пари от България не са теглени, заяви още Иван Даскалов.

/Чуйте още от Окръжния прокурор Иван Даскалов в прикачения звуков файл./

На задържаните е постановена мярка „задържане под стража" за 72 часа. Те са интелигентни хора с висше образование, заяви главен инспектор  към сектор БОП Пловдив Костадин Баков.



 Предстои анализиране на доказателствата срещу всяко едно от лицата и внасяне на становище на прокуратурата  в Окръжния съд с искане  за вземане на постоянна мярка за неотклонение  "задържане под стража".