Ръководството на лечебното заведение обмисля да търси правата си в съда и да сезира прокуратурата
Ръководството на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив ще сезира прокуратурата и съда срещу непозволеното лепене на обяви и стикери по стените и вратите в най-голямото лечебно заведение в страната, съобщиха от лечебното заведение.

Особено фрапиращи са вандалските прояви в чисто новите асансьори в сградата на т. нар. „Хирургии“ на бул. „Пещерско шосе“ №66 – База 2 на УМБАЛ „Свети Георги“. Веднага след пускането им в експлоатация е започнало и тяхното замърсяване с лепила и хартия от рекламни стикери и обяви, които недобросъвестни граждани и фирми безразборно лепят по стените и вратите на новите съоръжения.

Някои от вандалите оставят дори надписи, драскотини и други следи, заради които се налага да се прави ремонт на съвсем нови асансьори, поясняват от болницата.


Така според ръководството на УМБАЛ „Свети Георги“, освен че се загрозява интериорът на болницата, се поврежда и нейното имущество, като същевременно с това се ангажира времето на персонала с ежедневно почистване и премахване на обявите.


И гражданите, и фирмите нарушители, трябва да са наясно, че поставянето на обяви без получено разрешение и рушенето на чуждо имущество са нарушения, които законът преследва, категорични са от лечебното заведение.

От там обясняват, че в стремежа си да разрешат проблема по най-безболезнения начин за всички страни, ръководството на болницата е изпращало официални писма до фирми- нарушители, но те продължават да лепят стикери с реклама на дейността си.
 
След като тази мярка не дава резултат, лечебното заведение планира да заведе дела за посегателство срещу имуществото си и да търси обезщетение за нанесените вреди. Всеки от нарушителите е „хванат“ от камерите в Хирургичния блок на УМБАЛ „Свети Георги“, а видеозаписите от тези вандалски прояви се пазят.

Наказателният кодекс и Законът за задълженията и договорите предвиждат отговорност за повреждането на общественото имущество.