Представители на всички етнически общности са поканени на специалната вечеря ифтар, която се дава традиционно по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан. Домакин на тържествената вечеря, която ще бъде в Имарет джамия днес, е турският бизнесмен Руфат Кошукавак, собственик на туроператорска компания.

Вечерите ифтар се дават за здраве и берекет. По време на Рамазана мюсюлманите спазват строг пост. Това са дни на опрощението, покаянието и милосърдието, време на съпричастност към хората в нужда. От зазоряване до залез вярващите се въздържат от консумиране на храна, приемане на течности, пушене и интимни отношения. През светлата част на деня не пият дори вода, затова гостите днес ще имат право да вкусят от ястията на вечерята след 20:57ч., когато слънцето залезе.

Представителите на Фондация “Заедно”, чиито членове са с различна религиозна принадлежност, ще присъстват на вечерята в знак на уважение към пловдивчани, които изповядват мюсюлманското вероизповедание. Споделената вечеря е поредният пример за мирно съжителство и толерантност между хората с различна етническа и религиозна принадлежност, които живеят в Пловдив заедно от векове.