Репортаж на Искра Койчева
100796

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Репортаж на Искра Койчева
  • Репортаж на Искра Койчева
Реконструкцията на стадион "Пловдив" ще стартира само ако се постигне разбирателство в обществеността той да е само футболен. Това стана ясно от думите на кмета Иван Тотев  по повод евентуалния ремонт на спортното съоръжение.

Дарик вече ви информира, че идеята на местната управа, подкрепена и от министъра на спорта Красен Кралев, е стадионът да разполага с над 40 000 места, за да може да приема мачове от УЕФА и ФИФА. За целта обаче трябва да се премахне съществуващата писта на съоръжението и да бъде изграден нов стадион, на който всички клубове по лека атлетика да тренират и където да се провеждат и републикански първенства.

Според предварителните прочувания е възможно новото съоръжение да разполага с 8, а не както досега с 6 коридора за бягане, да има 5 000 седящи места, съблекални и допълнителни помещения. Така стадионът ще се използва от всичките клубове по лека атлетика, а не само от един, както е в момента, обясни Тотев. Инвестицията, нужна за новият обект, е в размер на 5 милиона лева и е напълно във възможностите на Община Пловдив, но решение ще се вземе след разговори със всички заинтересувани лица, подчерта още той. 

По отношение на концесиите на стадион „Локомотив“, след получаване на съгласувателните писма и решение на Общински съвет ще се проведе процедура по отдаване на терените в "Тракия". Припомням, че освен реконструкцията на стадиона, се предвижда и изграждането на тренировъчна база с три игрища с място за настаняване на детските школи на площ от 29 декара в района.  


„Според анализите, инвестицията за изграждане на модерен стадион „Локомотив“ възлиза на 15 милиона лева. Годишните концесионни такси и на ФК „Ботев“ и на ФК „Локомотив“ са около 15 000 лева. Важното тук е, че инвестицията е в инфраструктурата. Концесиите ще са за срок от 30 години“, обясни Тотев.

След получаване на икономическия анализ, местната управа ще започне процедурата по отдаване на концесия и на стадиона на  „Спартак“.