Поклонението пред паметника на Васил Левски по повод 145 години от гибелта му, организирано от Община Пазарджик, ще се състои днес от 12.00 часа на едноименния площад, съобщават от общината в града.

В памет на Апостола ще бъде представена поетична композиция по текстове на Иван Вазов, възпитаници на Езиковата гимназия “Бертолт  Брехт” и на тяхната преподавателка по български език и литература, поетесата Цветанка Убинова. Изпълнението е поверено на Йоана-Преслава Арабаджийска, ученичка от 8 -ми клас на средното училищеи актьора от пазарджишкия театър Тодор Кайков.

В 11.00 часа в църквата „Св. Богородица” ще бъде отслужена панихида за идеолога на освободителните борби.

Паметта на Васил Левски ще бъде почетена и в църквата „Свето Въведение Богородично“ в Панагюрище, където от 16:30 часа ще бъде отслужена панихида.

За живота и делото на Апостола на свободата ще припомнят членовете на клубовете към Центъра за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище в художествената програма „Той обърна времето“.

Програмата на поклонението в Стрелча също започва с панихида за 145-годишнината от гибелта на националния герой в храм-паметник „Свети Архангел Михаил“ от 10,30 часа.

Церемонията по отдаване на почит към личността на революционера включва рецитал, подготвен от възпитаници на училище „Паисий Хилендарски“ в 16,00 часа. След него ще бъде представен спектакъла „Левски в Стрелча“ на творческата група „Актьори“ към СУ „Св.св. Кирил и Методий“. На финала ще бъде прожектиран филмът „Левски пред съда на Портата и историята“.

Общоградско поклонение е организирано по повод на годишнината от Община Брацигово. То ще се проведе от 11:00 часа пред паметника на Апостола. Програмата предвижда рецитал, поднасяне на венци и цветя.