Разбиха фабрики за нелегални цигари край Пловдив
101916

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Разбиха фабрики за нелегални цигари край Пловдив
  • Разбиха фабрики за нелегални цигари край Пловдив
Полицията разби мрежа за нелегално производство на цигари край Пловдив. Има задържани.

По предварителни оценки щетата, която се нанася на бюджета, е 15 милиона лева на месец. Това съобщи премиерът Бойко Борисов, който заедно със зам. главния прокурор Иван Гешев, шефа на агенция „Митници“ Георги Костов и главния секретар на МВР Ивайло Иванов пристигнаха на лична инспекция в едната от фабриките, намираща се в село Труд.

Разбиха международна престъпна група за цигари, ръководена от българи (ВИДЕО/СНИМКИ)

Фабриката е работила на два обекта. Единият е в района на село Ръжево Конаре, където се е извършвала заготовката на тютюна, а производството на самите цигари е било в специално хале, в землището на село Труд. По думите на Иван Гешев това е най-голямата база, разбивана досега за нелегални цигари. По разкриването на нелегалния обект са действали специализираната прокуратура, заедно с ГДБОП, ДАНС и Агенция "Митници". Освен цеховете в Ръжево Конаре и Труд е намерен и влекач, зареден с цигари, които са на обща стойност над 1,5 милиона лева, на близо един милион лева възлизат и намерените във фабриката край Труд. По думите на Гешев, в цеха в Ръжево Конаре е имало специална тръба, по която, при нужда, работещите е трябвало да напуснат сградата и да се укрият.

 
Цикълът е бил затворен, работниците не са напускали цеха, като имало специални помещения за спане и почивка, добави Ивайло Иванов.

В Каменово разкриха нелегална фабрика за тютюн без бандерол, откритата стока е за 60 000 лева (СНИМКИ)

До момента са задържани 12 души, четирима се издирват, единият от които е организатор на фабриката. По думите на министър-председателя, в завода са работили молдовци и украинци, които не са излизали извън фабриката и това е причината хората да не са ги забелязали.

Работели са абсолютно конспиративно, произвеждали са продукцията и директно са я изнасяли. Нелегалните цигарите са с много добро качество, на известна фирма, с гръцки надписи.

„Дни наред с главния прокурор Сотир Цацаров и специализираните органи търсихме къде са тези 3,8 процента контрабанда у нас, най-ниската в Европа, но контрабанда“, каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов. По думите му, макар да са действали изключително конспиративно, имало е информация, че някъде има такава фабрика и е трябвало да се открие. Той подчерта, че произведената продукция се е изнасяла директно.
 
„Цигарите са от марките Muratti и Royal, много добро качество, и са били с гръцки надписи, което подсказва, че или се изнасят за Гърция, или се пласират на вътрешния пазар, но да се търси Гърция като производител“, коментира още Борисов.

Разбиха мащабна престъпна група - перачи на пари и контрабандисти на цигари
 
Той уточни, че тази сутрин най-напред е бил разкрит цехът в Ръжево Конаре, след което около 10:00 ч. е разкрита и основната фабрика край Труд.
 
В халето се работело само цигари и не е имало друго легално производство. На място са открити цигари във всички фази на производството - от тютюна, до натоварените кашони в камионите, подчерта премиерът.
 
„Виждали сме много фабрики за производство за контрабандни цигари, но толкова голяма и толкова добре организирана - не сме“, подчерта Бойко Борисов.
 
Халето е със специални шумоизолиращи панели, като достъпът до завода е бил контролиран. Фабриката е имала мощен генератор за ток, за да не бъде регистриран голям разход на електроенергия. Полицаите са заварили работеща една поточна линия, била е инсталирана и втора.
 
Според кмета на село Труд, халето е построено на частен имот и е завършено в края на миналата година.