Майски празник полуляризира гурме туризма в Стария Пловдив
79519

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Майски празник полуляризира гурме туризма в Стария Пловдив
  • Майски празник полуляризира гурме туризма в Стария Пловдив

Пловдивски ресторантьори и винарски изби от региона търсят заедно най-добрата  комбинация между хубавото вино и качествената  храна. Те ще участват в конкурс за „Най-умело съчетание на вино и храна“ по време на пролетния празник „Вино и гурме в Стария Пловдив“ от 8 до 10 май. Събитието е част от фестивала „Дефиле а младото вино“, който има вече 6-годишна история и  над 60 хиляди посетители.

Очаква се да  привлече минимум 5 хиляди души. Има рекорден брой участници  в първото издание на „Вино и гурме“ в Стария град, съобщи Любозар Фратев от организаторите и ръководството на Съвета по туризъм в Пловдив. Това са 11 винарски изби, 6 ресторанта, 2 производители на храни и 2 други обекта. По думите му фестивалът подлага на изпитание майсторството на пловдивските ресторантьори.

„Ще се търси съвременен прочит на традиционни рецепти за топли и студени предястия, основни ястия и десерти в съчетание с бели, червени вина или розе.“, уточни проф. Йорданка Алексиева ор Университета по хранителни технологии. Жури от изтъкнати сомелиери ще оценява услията на участниците в конкурса, а най-добрите ще получат кристални плакети и грамоти.

Официалното откриване е на 8 май вечерта, на Римския стадион, с фолклорния спектакъл „Пролетно вино“. В програмата на 9 и 10 май има допълнителни атракции като шоколадова работилница, музикално парти с български евъргрийни на Лапидариума, клоунада.



Организатори на „Вино и гурме в Стария Пловдив“ са  Съвета по туризъм, Община Пловдив , институт  „Старинен Пловдив”, Националната лозаро - винарска камара,, Фондация „Пловдив 2019”.