Злоупотреба с власт и принуда е основното обвинение, за което е проверяван кметът на Стрелча Стойно Чачов. Той е заставил поне 17 служители да подадат подписани молби за напускане без дати, съобщават от Главната прокуратура.

Как се стигна до мащабната проверка на полиция и прокуратура в Община Стрелча?

Припомняме, че вчера, през целия ден в общината в средногорското градче текат проверки на Икономическа полиция и прокуратурата. До тях се е стигнало, след като вчера бивш служител на една от дирекциите на местната администрация е подал сигнал, че още през 2016 година кметът събрал много от подчинените си и им казал заедно с молбите за назначаване да подадат и такива за напускане, в противен случай щели да бъдат уволнени дисциплинарно.

Хората се притеснили  да не изгубят работата и заплатите си и изпълнили нареждането. Авторът на жалбата също е подписал тогава молба за напускане, а преди дни кметът го освободил. По-рано през деня са разпитани 10 души, които в показанията си потвърждават, че под натиск са подписали заявления за освобождаване уж по тяхно желание. Те са служители на социалния патронаж, звеното за общински имоти, счетоводството, деловодството.

Икономическа полиция проверява кмета на Община Стрелча

Претърсванията и разпитите продължават под ръководството на Районната прокуратура в Панагюрище. Молбите за напускане до момента не са намерени, но всички свидетели потвърждават, че са били подложени на психически натиск, което граничи със злоупотреба с власт.


Ако обвиненията бъдат доказани, кметът на Стрелча Стойно Чачов може да получи до 6 години затвор. Чачов е кмет за първи мандат спечели поста на последните местни избори, където се конкурира с Иван Евстатиев, по-късно арестуван и осъден за изнасилване на 16-годишно момиче. Настоящият градоначалник беше издигнат от АБВ.

Извън политиката е футболист и рефер с право да участва в международни мачове. Любопитен факт за него е, че е женен за Дони Чачова, носителка на титлата Мисис Баба.