Инспектори стартират проверки за незаконна продажба на елхи
99997

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Инспектори стартират проверки за незаконна продажба на елхи
  • Инспектори стартират проверки за незаконна продажба на елхи
Регионалните дирекции по горите в страната започват масови проверки за незаконна продажба на елхи. Всеки нарушител ще бъде глобен, като санкциите достигат до 5000 лв. По какво да познаем обаче истинските от бракониерски добитите новогодишни дръвчета? 

Законно отсечените при продажбата задължително трябва да имат пластмасова пластина със сериен номер. Тя се закрепва на точно определено място - под второто разклонение от върха на дървото, съобщи инж. Мирослав Димитров, директор на Регионалната дирекция по горите в Пловдив.

Коледните елхи на пазара трябва да са с контролни пластини, напомнят от СИДП

Пластината е за еднократна употреба.
Серията и номерът се вписват в превозния билет, придружаващ коледните елхи, когато те се транспортират от мястото, на което са добити до търговската мрежа, допълни инж. Димитров. 

Пластините могат да бъдат бели с правоъгълна форма и жълти с овална форма съответно със серия и шестцифрен номер. По този начин всяка една елха може да бъде проверена от къде идва, има ли съответното разрешително за добив на коледните елхи. 


В случай, че не откриете отличителните знаци или имате съмнения за незаконна търговия, може да подадете сигнал на тел. 112, след което ще се инициира незабавна проверка. 

За какво да внимаваме при покупката на коледна елха

Инж. Мирослав Димитров съобщи и какви са санциите за нарушителите по Закона за горите: от 50 до 500 лева и имуществена санкция в размер от 100 до 1000 лева. Ако се констатира, че длъжностно лице е извършило някакво нарушение - тогава вече глобите са в по-голям размер и са от 300 до 5000 лева. 

Ела, смърч и бял бор са най-често предлаганите в търговската мрежа. От дирекцията по горите в Пловдив препоръчват да си купите коледно дръвче с корен. Така след празниците ще може да го засадите в двора си например. 

Чуйте повече в звуковия файл: