Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще отслужи Великия Богоявленски водосвет на брега на река Марица, съобщиха от Пловдивската митрополия. Церемонията ще започне в 12.30 часа.

Тя по традиция се извършва на 6 януари, когато Българската православна църква отбелязва един от 12-те Господски и Богородични празници – Богоявление, известен и като Йордановден.

След празничната литургия в катедралния храм “Света Богородица“ ще бъдат осветени бойните знамена на пловдивския гарнизон. В 12 часа с хоругви и иконата на Богоявление ще тръгне литийно шествие, което ще мине по булевард “Цар Борис III Обединител“.

След отслужване на водосвет и освещаване на водата, митрополит Николай ще хвърли кръста в река Марица.Този, който извади кръста, ще получи архиерейска благословия.


Миналата година това беше 51-годишният Стефан Митков. Владиката пожела благоденствие и здраве на стотиците присъстващи, които бяха дошли на реката да наблюдават богоявленския ритуал.

Въпреки силния снеговалеж и вятър тогава, 40 смелчаци влязоха в ледените води на река Марица, за да се включат във ваденето на кръста. Всички те бяха облечени в специални тениски, дадени им от митрополията. Мъжете, на видима възраст от 20 до 60 години, носеха българското знаме, пяха химна и скандираха „Българи, юнаци!“.