Кметът на Семчиново Пламен Темелков и другите шестима са част от мащабна организирана престъпна група от около 69 човека за предлагане на проститутки в Испания, Германия, Франция, Швейцария
Кметът на септемврийското село Семчиново Пламен Темелков и още шестима, арестувани заедно с него миналия понеделник по европейска заповед за арест от Испания, приеха доброволно да бъдат екстрадирани там. Това заявиха те пред двата състава на Окръжния съд.

Самото експусиране е насрочено за 13 юли, когато ще се гледат делата на седмината. Българските магистрати поискаха от испанска страна гаранции, че след като там приключат разследването и съдебният процес, седемте задържани ще бъдат върнати в родината за сметка на Испания, за да изтърпят тук наказанието си. Очаква се отговорът от испанските власти да пристигне до средата на идната седмица.

До момента е известно, че кметът Темелков и другите шестима са част от мащабна организирана престъпна група от около 69 човека за предлагане на проститутки в поне 4 държави от ЕС - Испания, Германия, Франция, Швейцария. Момичета били българки и циганки. В обвинителния акт на испанските магистрати се споменава и трафик на хора с цел кражби.

Днес се разбра, че в групата има и още български граждани, които обаче още не са арестувани. Същевременно част от останалите разследвани пък вече са освободени. Вероятно това е и мотивът на седмината да поискат екстрадиране – има шанс правосъдието в Испания да ги пусне с по-леки мерки за неотклонение до започване на съдебната фаза.


Повдигнатите обвинения срещу седемте са еднакви: участие в организирана престъпна група, органзиране на трафик на хора с цел сексуална и друга експлоатация и склоняване към проституция. За тях по испанското законодателство са предвидени съответно 8, 12 и 5 години затвор.