11 билки са разрешени за събиране през 2019 г. от естествените им находища, извън територията на трите Национални парка. Това става ясно от подписаната заповед от министърът на околната среда и водите за специалния режим на опазване и ползване на лечебните растения.

РИОСВ-Смолян разпореди общините да почистят речните корита от отпадъци

Той се прилага за видове, чиито ресурси проявяват трайна тенденция за намаляване и съществува заплаха за естественото им разпространение в природата. До килограм сухо тегло ще може да се събират застрашените лечебна иглика, червен божур, бял пелин, лазаркиня, лудо биле и други.

Започнаха мечите нападения на пчелини в Родопите

Тези количества впоследствие се разпределят от директорите на съответните Регионални инспекции по околната среда и водите на фирмите, подали заявления за ползване. На базата на подадено заявление от билкозаготвителен пункт в село Момчиловци ще могат да съберат 100 кг. сухо тегло цвят от Иглика (Primulaveris L.).

Разпределението бе извършено със заповед на директора на РИОСВ-Смолян след заседание на междуведомствената комисия, а квотите са предоставени на фирмата заявител. Екоинспекцията осъществява контрола по изпълнението на заповедта.