"Знаменателен е за мен денят, когато положих подписа си под договора, който финализира дългогодишната работа и опит на екипа ни и на проф. Горчев". Това каза ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. Славчо Томов на пресконференция, дадена от екипа, управляващ проекта на стойност 3,3 милиона лева за въвеждане на високотехнологично оборудване за роботизирана хирургия, който беше подписан на 1 август 2013 г.
"Медицинският университет стъпва на качествено ново равнище, за което сериозна предпоставка е висококвалифицираният ни екип. Със закупуването на този най-съвременен робот си поставяме и високи цели по отношение на обучението на студенти, докторанти и лекари, не само от България, но и от региона на Югоизточна Европа.

Проф. Григор Горчев - ръкодител на екипа сподели:
„Новата система, която купуваме има свойството да бъде адаптирана и за втора конзола т.е., тя е една по-висша в технологично отношение и най-вече важното е, че тя има вграден виртуален тренажор за обучение по роботика, което е нещо съвсем ново".
Проф. Горчев добави, че през ноември тази година, когато вторият робот вече ще е факт ще има и изненади. „Ще направим нещо, което не е правено досега, но за сега ще ви спестим подробностите.". Проф. Горчев кратко коментира, че ще бъде нещо много интересно.


Новото при втория робот, който идва в Медицинския университет в Плевен е, че при него ще има възможност за прикачване на втора станция и това ще даде възможност за работа в екип между двама хирурзи.

Финансистът на Медицинския университет в Плевен каза: „Имаме възможност да осигурим нашето съучастие по този проект, а и продължаваме да кандидатстваме по нови, както и да изпълняваме старите проекти. За целта Университетът разполага с финансов ресурс да осигурява изцяло сделките по тези проекти, при спазване на принципите и изискванията на съответните оперативни програми".
Той сподели, че в момента се очаква новия програмен период 2014-2020, където трябва да има и отделна оперативна програма за висшите училища към МОН и университетът ще участва по нови проекти.

"С тази нова система, Плевен ще стане център на роботиката в България, но и в региона, защото тук няма такава болница, която да предоставя такава високо технологична услуга по отношение на лечението, защото сега ние се концентрираме само върху гинекологичната хирургия.

Вие знаете, че извоювахме клинична пътека по онкологична хирургия. Но вече залагаме и на общата хирургия, като вече имаме и трима колеги, които започват курсове за квалификация за работа с конзолата.
Нашата идея е догодина да стартираме процедура за реално въвеждане на роботиката в общата хирургия и в урологията", каза още проф. Григор Горчев.

До сега от 2008 г. са извършени над 500 гинекологични операции, а от началото на 2012-та до сега са направени вече и 22 урологични операции.