В качеството си на бивш министър на вътрешните работи на България, Румен Петков коментира в Плевен, че при задържането на Ангел Димитров – Чората през 2005-та година, полицаите са действали в рамките на правомощията, вменени от Закона за МВР. Във връзка с решението на Върховния касационен съд, петимата полицаи от Благоевград, участвали в задържането на Чората, при което той почина да бъдат осъдени на по 7 години лишаване от свобода, Петков каза, че по негова информация към момента те не разполагат с обвинението. В това число и един от задържаните в ОДМВР в Благоевград, който е задържан от Съдебна полиция.
„При такива задържания се планира храноден на арестанта, а на него храна му носят близките му, което ме кара да да мисля, че неговият арест не е планиран. Невръчването на обвинението на човека при задържането му е много смущаващо и аз мисля, че това ще е един от случаите, който ще отиде в Страсбург.
Ако има такова съдебно решение, какво казва то на обществото? С това си решение - ако има такова, Съдът всъщност налага въздържателно поведение върху служителите на МВР. Съдът им казва: „Бездействайте и не бъдете активни, ако не искате да си имате неприятности“. Крайният ефект от такъв тип решения ще е бездействието на полицаите и обществото и гражданите ще бъдат  все по-малко защитени“, каза Румен Петков.
„Лесно е да ругаем полицията и полицаите, но когато те са били в изпълнение на служебния си дълг, държавата трябва да е до тях. Когато тези хора са направили тежкия избор да служат на държавата, а тя ги е загърбила, унизила и наказала незаслужено, резултатът е трагичен“, допълни Петков.

Той коментира, че решението на съда не засяга просто тези петима човека, а казва на всички полицаи: „Бездействието е по-добро за вас, отколкото действието, при което престъпник може да пострада“.
Петков припомни, че през 2005-та година е имало общо три такива сходни случаи – единият със задържането на Ангел Димитров – Чората, вторият с отвлечени британски граждани, когато при освобождаването им, един от похитителите е бил застрелян. „Тогава прокуратурата по категоричен начин доказа абсолютната правомерност на служителите на МВР, никой не се поддаде на натиск, а и това е един от редките случаи, в които британската кралица е писала лично до министър на вътрешните работи с благодарност за спасен живот на нейни поданици“.
Третият случай е бил, когато при задържането на контрабандисти на риба в акваторията на Бургас, единият от тях е бил застрелян.
„В случая с Чората не разбирам две неща – какво накара Прокуратурата да преразгледа първоначалната си позиция и да се отиде към повдигане на обвинения, и второ – не разбирам съда. Този съд, чийто председател живее в охолство, което на заплаща, произнася присъди върху почтени служители на МВР затова, че са се борили с наркоразпространението и трафика на жени с цел сексуална експлоатация“.
В качеството си на председател на ПП АБВ, Румен Петков свърза темата за съд и прокуратура в България с неговия колега – лидера на партия ВОЛЯ – Веселин Марешки:
„Ако толкова няма какво да правят съда и прокуратурата, да вземат да разгледат дейността на г-н Марешки. Законът за лекарствата и аптечното дело казва, че едно дружество или една личност могат да имат до 4 аптеки. Г-н Марешки обявява на собствения си сайт, че има 301 аптеки.

Този човек, който си построи къща на плажа. Този човек, на когото се води дело за това, че е пребил някой си не е просто депутат, а е за.-председател на Народното събрание и е водач на листа за евроизборите. Ако това е европейска България, не съм сигурен, че сме направили верния избор преди 12 години. Това е еманацията на обществото – „Бентлито“ до къщата на плажа. „Бентлито“ сме му го платили ние, това е ясно, и със Службата за борба с организираната престъпност, защото се засече нелегален трафик на лекарствам на алкохол – не казвам, че той ги е правил, но след като му е свален имунитета...“, каза Петков.
„Каквото за апартаментите, такова и за „Бентлито“. Такъв тип наглост, след като прошумява покрай ушите на правоохранителната и правораздавателната система на Република България, кой полицай да си гледа работата и защо да си гледа работата. Така, че има неща в страната, които ние от Коалиция за България ги казваме, няма да спрем да ги казваме, но в Народното събрание никой не говори на тази тема. Там дуетът ГЕРБ – БСП мълчи“, заяви Румен Петков