Престижната награда „Велик кръст с мечове” получи народният представител от ГЕРБ Ивелин Николов от Орден на рицарите тамплиери на храма на Йерусалим – Велик приорат България с прилежащи приорати Литва, Латвия и Естония. Това информират от политическата централа в Плевен.

Отличието му е връчено по време на бляскавия втори Коледен благотворителен бал,  състоял се на 4 декември в хотел „Балкан”.
Наградата е връчена на Николов лично от Великия Приор д-р Димитър Кочев заради усилията на народния представител за популяризирането на културно-историческото наследство на Плевен, приносът му в спорта и поведението му като народен представител.


Носители на престижното отличие са личности като барон Клод Райнфаг (Франция), граф Кристиян Клаес (Белгия), палатен граф Аугусто Страффи (Италия).



Събитието е събрало изявени личности от Европа, между които принц Паул Демидов ди Сан Донато, престолонаследник на кралство Сан Донато (Неапол), гости от Великия Приор на Флоренция - Доменко Романели и д-р Оттонели.

 


На Коледния бал са присъствали и много светски лица от страната, членове на Ордена.  Сред тях са „златната флейта” Кристиян Коев, актьорът Владислав Карамфилов - Въргала, актьорът и режисьор Николай Сотиров, ген.- полковник Юли Абаджиев, известният иконописец Красимир Савов, радио журналистът Виктор Ангелов и много известни бизнесмени от Плевен и страната.



По време на бала е проведена и томбола. Разиграни са картини, рисувани от Великия Приор д-р Димитър Кочев, и икони на Красимир Савов. Събраните средства ще бъдат разпределени от специално формиран тамплиерски съвет и ще се използват за благотворителност.