Екип на Превантивно-информационния център за борба с наркотичните вещества (ПИЦНВ) представи документалния филм „Пропуснат живот” сред деца и младежи в риск от центровете за настаняване от семеен тип в Ловеч, съобщават от пресцентъра на общината. Прожекцията е част от дейностите в плана на изпълнение на програмата за индикативна превенция на употребата на наркотични вещества.
 
Въздействието на филма се оказа изключително силно, посочват от ПИЦНВ. Децата се запознаха със суровата действителност в света на дрогата от разказите на пострадалите жертви на наркотрафика пред журналиста Виктор Ангелов.
 
В последвалата дискусия екип от ПИЦНВ беседва с младите хора относно опасностите и проблемите на наркоманията и алкохола. Все повече деца посягат към наркотиците и стават зависими в ранна възраст (между 10 и 14 години), предупреждават експерти. Затова от ПИЦНВ решили, че най-добрият  начин да кажат „не” на всяка една зависимост е да бъдат информирани от „извора”.
 
Проблемите тръгват от откъсването от реалния свят, от приятелите, от най-близките. Пътят, който е изкушавал мнозина и от който са се върнали твърде малко хора – това е пътят на дрогата. За всички пропуснати мигове, за това, което ни отнема, е българският филм „Пропуснат живот". В него за първи път са показани уникални кадри, запечатали ежедневието на наркозависимите. „Пропуснат живот" е предназначен предимно за младите, които нямат достатъчно информация за последиците от дрогата.