Музикантите от „Хако“ трио откриха Второто издание на медународния фестивал „Есен джаз фест“ Плевен – 2018 на сцената в парка на Регионалния исторически музей в Плевен, където ще се проведат всичките събития, включени в програмата на мащабния музикален форум от 7-ми до 9-ти септември.

Една от пиесите, които джазмените от „Хако“ трио изсвириха в размер седем четвъри, носи името „7 за Плевен“, поясни контрабасистът Васил Хаджигрудев, като подчерта, че за него „Есен джаз фест“ Плевен – 2018 е един от най-добрите фестивали в България.

Освен Васил Хаджигрудев, който това лято беше част и от групата на Крейг Бейли, в „Хако“ трио свирят още - един от водещите испански тенор-саксофонисти от новото поколение – Енрике Оливер, както и сръбският барабанист и композитор Лав Ковач, вече познат на плевенската публика от квартета на легендарния си баща Борис Ковач, с който участва в Първото издание на Autumn jazz Pleven international festival - 2017 в Плевен.

И тримата музиканти участват и като композитори в съвместната си работа.

След "Хако" трио, на сцената в парка на РИМ-Плевен излязоха гостите от Буркина Фасо "Mamadou Diabate trio", които в мащаб 1:1 въведоха публиката в атмосферата на африканската музика, предвид мотото на джаз феста тази година: "От Африка до Плевен". 


По време на изпълненията на "Mamadou Diabate trio", част от публиката неусетно се включи, танцувайки под звуците на африканските ритми и мелодии./ВИДЕО/

[img wide]35114863[/img

Мамаду Диабате, който е създател на "Mamadou Diabate trio" прикани желаещите от публиката да се включат като музиканти на сцената, заедно с триото./ВИДЕО/

[img wide]35114869[/img
По-късно купонът продължи в "Дом кафе" в Плевен.
Моменти от първата вечер на "Есен джаз фест" Плевен 2018 може да видите ТУК


Тази година във връзка с тематиката на джаз фестивала „От Африка до Плевен”, ще има и ателие по африкански танци с Мария Косса. То ще се проведе в събота и неделя от 11:00 часа на същото място - в парка на Историческия музей в Плевен.