"В това начинание се включиха Община Плевен и домакинът на събитието Регионален исторически музей, който ни предостави своя парк.Още миналата година, когато направихме "Нощ в музея" започнахме да мислим за следващото му издание, а сега вече мечтаем това да стане една традиционна лятна сцена", каза на среща с журналисти директорът на Плевенска филхармония, Евлоги Илиев.

Той припомни, че Кармина Бурана от Карл Орф е правена в Плевен през 1999 година в концертен вариант в Драматичния театър. "Сценичната кантата Кармина Бурана, която представяме в петък ще бъде на открито с балет и мултимедия", каза още директорът.

"Кармина Бурана" на Карл Орф е едно от най - красивите произведения, написани за оркестър, голям хор, солисти, балет и детски хор", сподели диригентът на хор "Гена Димитрова", Анелия Дечева. Музиката в произведението представя преходността на щастието и нещастието, любовта и разгула, разказа още тя.
В изпълнението на кантатата в петък участие ще вземат солистите на Русенска опера Мария Цветкова - сопран, Георгиус Филаделфес - тенор и Александър Крунев - баритон, както и част от балета на операта в Русе.



Плевенска филхармония поема 40% от разходите по поставянето на Кармина Бурана на плевенска сцена, а другите 60% поема община Плевен.
В парка на Регионалния исторически музей ще бъдат осигурени 400 седящи места.

Билетите за събитието ще са по 4 лева и могат да бъдат закупени на касата на Драматичен театър "Иван Радоев", а в деня на концерта - 15 юни - петък и на входа на музея.

Продължителността на сценичната кантата Кармина Борана е около час и 15 минути. Началото й е в 21:00 часа.  

През 1936 година, немският композитор Карл Орф удивява музикалния свят със своето произведение "Кармина Бурана". На фона на сложните композиции, характерни за съвременната музика тогава, неговата творба се отличава с напевна мелодика, подчертани опростени ритми и яснота на формата.

Цикълът народни песни от XIII век, открит през 1803 в един баварски манастир, е вдъхновил автора с красотата на любовните и шеговити стихове на примитивен латински, немски и френски средновековен език.

Карл Орф е написал музика върху 25 от песните и ги е разделил на три части: първата възхвалява природата и пролетта, втората - виното, а третата - любовта. Във встъплението и заключението той се прекланя пред всемогъщата Фортуна.