На 18 юли, пред паметника на Васил Левски в Плевен беше отбелязана 178-та годишнина от неговото рождение. на церемонията присъстваха представители на Областното и Общинското ръководство, общински съветници от различни политически партии, ръководители на институции, граждани и журналисти.

"И друг път съм казвал, че нашият град е люлка на българщината и историческата памет, където всяка педя земя е напоена с кръв. От тук тръгна победителния ход на Освободителната война и не случайно именно в Плевен е създадено първото девическо училище и тук Левски е създал първия Революционен комитет.

Затова в деня, когато отбелязваме 178 години от рождението на Апостола, ние се прекланяме пред неговото дело, защото неговите идеали и виждания за чиста и свята република са валидни и днес и са водещо верую на политиците и на младите хора и се надявам най-после да създадем пепубликата, която Левски пожела, България да бъде.
Чиста и свята - свободна страна, където всички етноси живеят в мир и всички имат равни права". Това сподели кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков.



Венци и цветя бяха поднесени в знак на признателност пред паметника на големия българин. Сред тях беше и венец от името на председателя на Народното събрание Цецка Цачева.