Не прекалявайте с мазните храни и алкохола по празниците
36487

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Не прекалявайте с мазните храни и алкохола по празниците
  • Не прекалявайте с мазните храни и алкохола по празниците

Прекомерното хранене и обилното количество алкохол, които ще приемат хората по време на Коледните и новогодишни празници, ще имат най-сериозни негативни последствия върху черния дроб и сърцето. Това поясни д-р Цветан Димитров, диетолог в РИОКОЗ Плевен.

Приемът на богатите на мазнини храни и поливането им с твърд алкохол ще превърнат активната тъкан на черния дроб в мастна и неактивна. По този начин намаляват неговите функционални възможности, каза още д-р Димитров. По думите му черният дроб играе ролята на пречиствателна станция в организма като преработва всички отровни и вредни вещества, а многото алкохол и мазнини ще я задръстят. Алкохолът е високо калорична храна. Една голяма водка, ракия или мастика съдържат около 300 калории, а когато към тях се прибавят и мазни салати и мезета, става една калорична бомба.

Според д-р Димитров мазнините пък се отразяват зле на дейността на сърцето. Съдържащият се в тях холестерол "тапицира" съдовете отвътре и ги стеснява. В един продължителен период от време това води до инфаркт. По време на празниците, освен прехранване, е налице и обездвиждане, тъй като са почивни дни, и натоварването на организма става двойно. Ако не се ограничаваме по Коледа и Нова година, са нужни ограничения след празниците, допълни още д-р Димитров. Това означава лек режим през януари - растителна храна, повече движение и разходки и, разбира се, минимално количество алкохол. Подробности чуйте в звуковия файл...