Шест училища в община Плевен са включени в проект "Обучение на модератори за осъществяване на посредничество при реализация на активни мерки за пълно обхващане и образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства в община Плевен". Проектът и дейностите по него бяха представени от Катя Божикова в пресклуба на БТА в Плевен На срещата в пресклуба на БТА.

Водеща организация по проекта е читалище „Лик“ - Плевен, с партньори Община Плевен, ОУ "Д-р Петър Берон" и Младежкият образователен център. Освен в ОУ "Д-р Петър Берон", дейности по него се осъществяват в още пет училища - ОУ "Отец Паисий" - с.Опанец, ОУ "Антон Страшимиров" - с.Бохот, ОУ "Христо Ботев" - с.Николаево, ОУ "Васил Левски" - с.Беглеж и ОУ "Никола Вапцаров" - Плевен. В тях учат общо 300 деца от ромски произход, включени в проекта.

До сега във всяко от шестте училища са разкрити и работят клубове „Ние, европейците", в които до сега са проведени по 16 занимания във всеки клуб, а от септември до декември 2013 предстоят по още 32 часа, като във всеки клуб работят по 20 деца от училище.
Освен това във всяко училище е оборудвана зала на Клуба с нова мебел, компютърна техника, учебни пособия, които чрез дарение от читалище ЛИК остват собственост на училищата.



Организирани са СИП-ове „Европейски хоризонти" от по 2 групи с двама учители - ръководители и 30 деца участници. До сега в тях са реализирани общо 96 занимания.

Петима учители от всяко училище преминават през обучение по програма „Образование за повече възможности" разработена, за да подпомогне работата на педагозите с децата. Във всяко училище е проведена първата от двете, включени в проекта сесии „Работилница за родители", целящи да се мотивират родителите на ромските деца да подкрепят образователното и социално участие на децата в училище.

От септември до януари 2014 г. клубовете и СИП формите продължават своята работа с децата, като общо броят на интерактивните занимания в тях е 192 в клубовете и 96 в СИП-овете"
През декември ще се подготвят и проведат 6 детски хепънинга „Можем повече" във всяко училище, а през януари 2014 предстои общинско училищно състезание „Палитра на европейската толерантност" с три формата: Ученическа изложба от „Идеи за визуализация", Дебат „Защо сме различни, защо сме заедно?", музикално-театрален пърформанс „Традиционно и модерно".

До сега в проекта са включени 300 ученици от ромски произход от шестте училища, участващи в дейности, насочени към превенция на ранното отпадане от училища със смесен етнически състав. 36 са учителите, обучени за работа в мултикултурна среда, което е 41 % от всички преподаватели в тези училища, а 133 родители на деца от ромски произход са участвали в първата сесия на "Работилница за родители".

В резултат от извършените дейносто са разработени две програми - „Мултикултурен диалог" за клубна дейност и Програма „Образование за повече възможности", която включва методики за интеркултурно образование. Проведени са и две работни кръгли маси за професионилисти от образователната система, представители на местните власти, НПО от Община Плевен, за обсъждане и споделяне на общи проблеми на интеркултурното образование в училищата на Община Плевен.