На 11 октомври 2012, Медицински университет-Плевен подписа договор за одобрен от Министерството на образованието, младежта и науката проект „Иновативно и съвременно образование в МУ-Плевен" по схема „Развитие на електронни форми на дистанционно обучение в системата на висшето образование" с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз с период на реализация от 16 месеца.

Проектопредложението, с което МУ-Плевен кандидатства и спечели европейско финансиране за развиване на дистанционни форми на обучение, бе изготвено от екип с ръководител проф. д-р Анжелика Велкова, зам. ректор по европейска интеграция и международно сътрудничество.

Общата цел на проектите, които ще се реализират по схемата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Развитие на електронни форми за дистанционно обучение в системата на висшето образование", е повишаването на социалната и трудова реализация на хората чрез подобряване на условията за равен достъп до образование във висшите училища и развитие на система за учене през целия живот. Реализацията на подобни проекти ще допринесе за развитие на човешкия капитал като цяло и ще е предпоставка за осигуряване на по-висока заетост, доходи и социална интеграция на различните целеви групи.

Специфичните цели на проекта „Иновативно и съвременно образование в МУ-Плевен" са подобряване възможностите за предоставяне на електронни форми на дистанционно обучение от висшето училище и повишаване възможностите за предоставяне на модули за електронно обучение в областта на медицината, общественото здраве и здравните грижи чрез създаването на Център за дистанционно обучение.



За период от 16 месеца, Медицински университет - Плевен трябва да реализира спечеления проект с финансиране от Европейския социален фонд чрез осъществяването на следните основни дейности: създаване на Университетски център за дистанционно обучение, разработване и внедряване на система за дистанционно обучение, обучение на академичния екип и административния персонал за прилагане на електронни форми на дистанционно обучение, разработване на магистърска програма за дистанционно обучение по „Обществено здраве и здравен мениджмънт" към Факултет „Обществено здраве", разработване и предоставяне на модули за електронно обучение по медицина и други здравни специалности.

Екипът за управление и изпълнение на дейностите по проекта „Иновативно и съвременно образование в МУ-Плевен" е в състав: доц. инж. Георги Цанев - ръководител, д-р Кирил Статев - координатор и Ибрахим Потурлиев - счетоводител.

На заседание от 29 октомври, Академичният съвет на МУ-Плевен избра Съвет за наблюдение и прозрачност на дейностите по проект „Иновативно и съвременно образование в МУ-Плевен" в състав: доц. д-р Бойко Шентов - председател и членове - доц. Милена Атанасова, доц. Галя Ганчева и доц. Евгения Димитрова.