С „Ръченица" от „Тракийски танци" на Петко Стайнов започна концертът на Плевенска филхармония този четвъртък, в който с участието на „Тримата славянски тенори" беше отбелязана датата 9-ти май като победния ден над хитлерофашизма.

Многобройната публика, която изпълни зала „Емил Димитров" на читалище „Съгласие" беше очарована от прекрасните изпълнения на руски и италиански песни и канцонети, както и на арии от опери на Белини, Пучини.

Силно присъствие отбеляза в концерта Общински хор „Гена Димитрова" с диригент Анелия Дечева, който като част от участието си в програмата на концерта представи и впечатляващо солово изпълнение - песента „Ой, дуб - дуба, дуб" - укринска народна песен, аранжирана за смесен хор.

Програмата на концерта предложи на почитателите на музикалното изкуство и произведения като валса „По върховете на Манджурия", „Очи чорние", „Ла донна е мобиле"/с коментар на атрактивния диригент Деян Павлов, че „жената е понякога изменчива"/, ария на Калаф от „Турандот" на Пучини.



"Тримата славянски тенори изпълниха и песента "Прощаване със славянката", написана през Балканската война. Любомир Дяковски съобщи, че на 9 май, той заедно със своя колега от "Тримата славянски тенори" Константин Янков ще изпълнят песента в концлагера "Матхаузен" в Австрия по случай Деня на победата.

Концертът завърши с Химна на Европа, написан по Девета симфония от Бетовен, който изправи публиката на крака.

Любомир Дяковски отправи покана към плевенската публика за големия концерт на 14 май по случай празника на Плевен, в който Плевенска филхармония ще свири заедно с общинските духови оркестри на Плевен и Ловеч.