В тях ще бъдат настанени социалнослаби и болни хора
"Община Монтана започва изпълнението на социален проект с европейско финансиране на стойност 1 014 697 лева", съобщи кметът Златко Живков.

Проектът предвижда да бъде направен основен ремонт на 22 общински жилища в жилищните квартали "Младост 1" и "Младост 2", а след това в тях да бъда настанени социалнослаби жители на общината, хора с увреждания и от уязвими групи.

Бюджетът на община Монтана нараства със 7,6 млн. лв.

Срокът за изпълнение е до средата на 2023 г., но община Монтана очаква да приключи ремонтните дейности по-рано, обяви Живков. Той уточни, че освен основен ремонт на 11 гарсониери, 10 двустайни апартамента и един тристаен апартамент, ще бъде купено и ново обзавеждане за тях, както и роботи за повдигане на инвалидни колички с цел улесняване на достъпа на хора с увреждания до жилищата.

"По този начин ще се повиши жизненият стандарт на настанените в общинските жилища и ще се улесни тяхната социална интеграция. Община Монтана ще участва в проекта с 61 000 лева, а останалите 953 000 лева са безвъзмездна финансова помощ от оперативната програма "Региони в растеж" на ЕС", уточни кметът.