Ученичката от Кюстендил и бъдещ петокласник Борислава Данчева, с преподавател Галина Александрова спечели сребърен медал в индивидуалното състезание и златен медал в отборната надпревара, с други двама съотборници от София, от финалното състезание на Международния турнир „Математика без граници“, който се проведе в Несебър.

Отборът: Борислава Данчева, Камен Събев и Преслав Ламбов  решиха вярно и петте задачи за рекордните 9 минути, защото в това състезание освен с вярно решени задачи, се изисква да бъдеш и много бърз. И тримата в отбора са в първата десетка на най-добрите математици в България.

 

За шеста поредна година Община Несебър бе домакин на финалното състезание на Международния турнир „Математика без граници“, който се провежда под патронажа на кмета Николай Димитров. Тази година представители на страните – участнички засадиха розова градина в двора на училището домакин на престижната проява – СУ “Любен Каравелов“.

В състезанието участие взеха 1200 ученици от 1 до 12 клас от 15 страни, състезаващи се за индивидуално и отборно класиране.

В продължение на два дни български и чуждестранни ученици от Словения,Украйна, Киргизстан, Азербайджан, Виетнам, Иран, Казахстан, Македония, Малта, Русия, Румъния, Турция, Узбекистан и Филипините се конкурираха при решаването на сложни задачи.
Най-добрите в турнира бяха наградени днес на специална церемония на амфитеатъра в старата част на града, като освен купа те получиха и цвете българска роза.

Организатори на турнира са Фондация „Математика без граници”- България, Научно-образователен център „Innovation” – Казахстан със съдействието на община Несебър и СУ „Любен Каравелов” – Несебър.
 
Дарик- Кюстендил