"Отново се е активизирало  свлачището  на път ІІІ-107 Пастра - Рилски манастир от км 27+650 до км 27+750. Пътят е сигнализиран и проходим в момента", информира областният управител Виктор Янев.
 


”Това свлачище е в полезрението на институциите от години.Снощи се беше активизирало и голяма скална маса затвори целият път на 27- ят километър, благодарение на екипите на областно пътна управление и МВР, които работеха цяла нощ пътя сутринта беше отворен.

Преди 40 мин. свлачището отново се е активизирало. Ако ще пътувате към Рилският манастир бъдете много внимателни, има опасност от срутване на скали.

Е
кипи на пожарната гасиха два пожара и отводняваха помещения

Междуведомствената комисия по бедствия и аварии е сигнализирана преди години, проблемът е комплексен.


Скалната  маса не е непосредствено до пътната настилка, има доклади от геодезисти, очаквам институциите да направят комплексен анализ, за да може проблемът да се реши окончателно”, коментира  областният управител Виктор Янев.



Бурята снощи е предизвикала падане на дървета на ул „Раковски” и пред читалище „Братство”.Има и много сигнали за наводнени мазета в частни домове, наводнени са били и мазетата на хотелите „Велбъжд” и „Лазур”, всички са отводнени от пожарната.

„В момента ситуацията е нормална, но имаме обявен оранжев код и следим както метеорологичната обстановка, така и всички пътища в областта” ,каза още Янев.

Оранжев код за опасно време в Кюстендилска област

На няколко места на 13 юни е паднала и градушка в Кюстендилско. По интензивна тя е била в селата Радловци и Лозно.