Хоро, с водач, който развя българския трибагреник се изви на пл. “Велбъжд” снощи, на старта на 14-ят  Международен фолклорен фестивал "Сребърна пафта". По бул. “България и на площада в Кюстендил дефилираха състави от България, Мексико, Индонезия,Турция и Сърбия.

Фестивалната програма започна на сцената на Арката на пл. Велбъжд, но заради лошото време продължи в голямата зала на читалище "Братство 1869".

Седем състава от страната и чужбина ще се представят днес, като програмата започва в 18:00 и продължава до 20:30 часа. Първи публиката ще види ФТА “ФРА” от Чачак, Сърбия. Следват изпълненията на: ФА “Сребърна пафта”, София; ФТА “Тари Фишп”, Индонезия; ФТА  от град Ялова в Турция; МФГ “Веселие” от Симитли; ФТА “Цонтемок” от Мексико и ФТА “Южняци”, Хасково.

Фестивалната програма продължава и в събота, от 18:00-20,:30 часа, като при хубаво време е на Арката, а при лошо, в читалище "Братство".


"Целта на фестивалът е да покажем нещо ново. Кюстендилци да видят фолклорът и на други народи. Това е фестивал и никога няма да го направя с конкурсен характер", заяви ръководителят на фестивала Валентин Кенов.

Организатори на фестивала са Община Кюстендил, НЧ „Пауталия 2008”, с ръководител Валентин Кенов.
Дарик- Кюстендил