В импровизираната полева болница за домашни любимци, спасени от наводнения юг на Бразилия, пристига постоянен поток от доброволци, които притискат треперещи кучета, и багажници, от които се чува прочувственото мяукане на спасени котки.

Много домашни и селскостопански животни са прекарали дни наред във водата, без храна, в наводнения щат Рио Гранде до Сул, където проливните дъждове погълнаха домове и превърнаха улиците в реки, убивайки повече от 140 души.

Според последните данни на щатското правителство, публикувани в неделя, през последните дни в засегнатия от наводненията регион са спасени 10 555 животни.

Повечето от спасените животни са кучета, но има и котки, зайци, кокошки, прасета и коне - които пристигат успокоени в приюта в столицата на щата Порто Алегре. 

Всяко животно се преглежда и фотографира, след това снимките се качват в интернет, за да помогнат на собствениците да открият домашните си любимци.

Животните се лекуват от наранявания и се хранят. Някои от тях се увиват в термо одеяла, за да се стоплят.

"Имаме бързи тестове. Ако пристигнат с някакви симптоми на инфекциозно заболяване, ги отделяме, за да бъдат изпратени в клиники и болници", казва 48-годишната ветеринарна лекарка Синтия Диаш да Коста, облечена в непромокаема екипировка под постоянен проливен дъжд.

Конете се лекуват от специалисти по коневъдство. Много от тях са приютени от университети, които им предлагат временен подслон, каза ветеринарният лекар Фернандо Гонзалес, 51 г., докато се занимаваше с "много темпераментен" кон с тъмна козина.

Наред с човешките страдания, тежкото положение на животните е завладяло сърцата на бразилците. На един от широко разпространените кадри, заснет от новинарските камери, се вижда кон, заклещен на покрив, а наоколо се вихрят кални води.

Наречен "Карамело" от потребителите на социалните медии, които настояват за спасяването му, конят в крайна сметка е упоен и натоварен на надуваема лодка.



В друг видеоклип се вижда как мъж ридае в лодка, докато се събира с четирите си кучета, спасени от водите на наводнението.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС