70 млн. лв. са необходими за довършване на водоснабдителната система на Кюстендил. От тях 25 млн. лв. за довършването на язовир Кюстендил. Това посочва министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев, в отговор на въпрос от депутата от Синята коалиция Иван Иванов.

"Средства за язовира в бюджета за тази година няма, като най- вероятно ще е така и през 2011 г. Министърът обеща да се търси финансиране чрез кредит от международните финансови институции или по линия на публично- частното партньорство, но строителството да се поднови до края на мандата", коментира зам.-председателят на ДСБ. Иванов пое ангажимент да продължи да следи какво се случва с язовир Кюстендил.

Депутатът опроверга твърденията на колегата си от БСП Мая Манолова, че правителството на ГЕРБ е спряло осигурено финансиране за довършването на язовира. Възложена обществена поръчка през 2009 г. е спряна, след избрана фирма-изпълнител, заради липса на финансиране. Това става на 22 юли миналата година, седем дни преди правителството на Бойко Борисов да положи клетва, т.е. от правителството на тройната коалиция, уточни Иван Иванов.