Девойка Кюстендилска пролет 2019 Снежанка Пенова и нейните подгласнички Виктория Тишанска и Рафиела Николова приеха символите на града - минералната вода, плодовете и хляба, от Девойка „Кюстендилска пролет 2018 Милица Стойчева и нейните подгласнички Ивана Митрева и Виктория Стоичкова.

"Честит празник! С настъпването на пролетта се отбелязва едно ново начало. Пожелавам ви много здраве, много щастие и повече усмивки", пожела Девойка Кюстендилска пролет 2019 Снежанка Пенова.
Кметът Петър Паунов поздрави кюстендилци и отбеляза, че за 53- ти път Кюстендил изпраща поздрав към света.

Президентът на Република България Румен Радев е гост на празника на Кюстендил. Той бе посрещнат пред входа на общината от кмета Петър Паунов и председателя на Общинския съвет Михаела Крумова. Момичетата на пролетта поднесоха на президента и останалите гости в общината по едно пролетно цвете за здраве и благоденствие!


"За мен е радост да споделя с Вас този обичан празник- Кюстендилска пролет, символ на красотата и богатството на вашия град. Не случайно, градът на Майстора е избрал възкръсването на природата за свой празник. Кюстендилска пролет се свързва с надеждата за плодородие и с нашия чисто човешки стремеж за обновление", заяви президентът Румен Радев.

Гости на празника бяха националния омбудсман Мая Манолова, областният управител Виктор Янев, депутатите Кирил Калфин и Валери Жаблянов, представители на Светия Синод на БПЦ.
Депутатът от ГЕРБ  Кирил Калфин поздрави жителите на Кюстендил."Честит празник на всички.Много здраве, щастие, спокойствие и нека кюстендилци да бъдат все така усмихнати, както в днешния ден", каза Калфин.
Областният управител Виктор Янев се присъедини към пожеланията с думите:"Честита пролет не само на Кюстендил, но и на областта и на цялата страна.Пролетта е символ на нещо ново, надявам се да не се загуби духа на надежда и вяра в бъдещето",заяви Янев.

Тържествената програма по случай празника „Кюстендилска пролет” е на площад „Велбъжд“, в нея взимат участие народният певец Иван Дяков, емблематичният глас на българската музика Тони Димитрова и танцови състави от Кюстендил.

За трета година в местността „Хисарлъка” от 13.00 часа ще стартира програмата на новоизградената сцена, част от Късноантичната и средновековна крепост,    със специалното участие на носителката на 5 награди от „Пирин фолк”- Сандански за 2018 г., Цвети Веселинова и местни танцови състави.
 

От 15:00 часа гражданите и гостите на Кюстендил ще имат възможността да се насладят на Професионален духов оркестър, Кюстендил и Джаз бенд към НМУ „Любомир Пипков”-София.
Дарик- Кюстендил