В рамките на проект № CB006.1.31.115 “ПРОИЗВЕЖДАЙ ОРГАНИЧНО – ПАКЕТИРАЙ ЕКОЛОГИЧНО”, финансиран по ИНТЕРРЕГ-ИПП Трансгранична програма България- Македония, се проведоха серия от обучения, обменни визити и финална конференция за фермери от трансграничния регион.

Проектът бе насочен към насърчаване развитието на органичното земеделие и включваше дейности за проучване на условията за биологично земеделие и изграждане на интернет платформа – www.produceorganic.org за споделяне на опит и информация в областта на биологичното земеделие в трансграничния регион Крива Паланка – Кюстендил.

Обученията започнаха с три еднодневни специализирани обучения, насочени към биологично производство, включващи стандарти за сертификация, срокове, изисквания и процедурите за въвеждане на сертифицирано биологично производство, всяко от които се проведе в Македония, в периода май- юни 2017 г.

За нуждите на придобиване на реален поглед върху органичното производство, през юли месец се проведоха две посещения на ферми от региона на Кюстендил – Крива Паланка, всички със сертифицирано производство на тикви, конвенционални пъдпъдъци, овощен посадъчен материал, сливи, конвенционални череши, вишни и малини и ягоди, зеленчуци, производство на козе сирене.


Обученията, проведени в периода октомври - декември 2017 г. в България и в Македония, бяха насочено към запознаване на участниците с основните принципи на планирането, техники и методи за оценка зрялостта на дадена бизнес идея.

Акцент при провеждане на обученията беше поставен върху интерактивния дизайн на обученията и активното въвличане на участниците в процеса на придобиване на знания и умения.

За приключване на проектните дейности беше проведена финална конференция на 16 декември 2017 г. в гр. Крива Паланка, Македония.

По време на конференцията бяха представени резултати от проведеното проучване на текущото състояние и потенциал на региона за развитие на биологично земеделия и идентифицирани добри практики, възможностите за развитие на малки ферми и значението на проекта за развитие на биологичното производство в региона.

На всички участници в обученията бяха раздадени сертификати за успешно участие.

СНЦ "НИЕ - Независими Иновативни Единни"