Силвия Велкова бе преизбрана за областен координатор на ПП Движение България на гражданите за Кюстендилска област. Гост на събранието бе новият лидер на партията Димитър Делчев.

Амбицията на партията ще е да бъдат създадени Реформаторски общности за демокрация- РОД, за нов модел на управление на общините, който изключва ГЕРБ и БСП

“В сянката на София очевидно не се живее добре. Област Кюстендил по икономическа активност, развитие и показатели не е по-добре от област Видин. Това е драматично. Единствената причина това да не се забелязва е, че София допринася за това Югозапада да има добри показатели. Кюстендил има нужда от инвестиции, нови работни места и повишаване на доходите.

Решението е чрез децентрализация и през обръщане на индивидуално внимание към общини като Кюстендил, с исторически и културен образ и много възможности за туризъм, да се развият и да станат притегателен център за граждани от съседните държави”, коментира председателят на ДБГ в студиото на Дарик.

 
ИПИ: Най-богатата област в България е София

Той даде пример с линията на бедността, която през последните 2 години в Кюстендилска област се е повишила от 14% на 17, 4%. “Огромен скок за 1 година и ние да се успокояваме, че местната власт и държавната правят достатъчно, не, не е достатъчно. О

бразованието трябва да е основен приоритет и тук не си представяйте само образованието в училище, а да стане достатъчно гъвкаво, да обхване и хора, които са пропуснали да се образоват, когато е трябвало. 40% от тези незавършили 4-ти клас са и безработни и въпроса е - кое е първо, яйцето или кокошката?

Тези хора първо да си намерят работа и квалификация или първо да се образоват. Образованието е в основата на качествена работна ръка която да произвежда БВП”, коментира Делчев.
 
Лидерът на ДБГ определи като- чист популизъм заявената от ГЕРБ цел да се накажат хора, които са участвали в приватизацията.

“Не е давността проблема, а че в България има абсолютно беззаконие.  Обръщането към приватизация от преди 25 г. и загърбването на приватизации от последните 4- 5 години, за които също има съмнения, че са станали по също толкова престъпен начин, говори за избирателност и празни обещания. Трябва пълна , качествена ревизия на всички сделки, включително и за тези за Булгартабак и Български морски флот, за които не е изтекла давността, да бъде направено пълноценно разследване.

Виждам, че управляващите нямат намерение никой да понася отговорност, а  искат само да се блъскат с БСП по теми, които не вълнуват никой. Това е поредния цирк, който има за цел да качване на рейтингите на ГЕРБ и БСП.

Промяната, истинските решения, които ще променят тоталната безнаказаност и несигурност в България, и тези ниски доходи, могат да дойде от нашата общност, реформаторската общност. Ние трябва да сме единни, с желание да решим проблемите на хората, за да постигнем качествена промяна в българския политически живот”, каза още Димитър Делчев пред Дарик.
 
 
Дарик- Кюстендил