Димитър Делчев
Димитър Делчев / Влади Владимиров
Силвия Велкова бе преизбрана за областен координатор на ПП Движение България на гражданите за Кюстендилска област. Гост на събранието бе новият лидер на партията Димитър Делчев.

Амбицията на партията ще е да бъдат създадени Реформаторски общности за демокрация- РОД, за нов модел на управление на общините, който изключва ГЕРБ и БСП

“В сянката на София очевидно не се живее добре. Област Кюстендил по икономическа активност, развитие и показатели не е по-добре от област Видин. Това е драматично. Единствената причина това да не се забелязва е, че София допринася за това Югозапада да има добри показатели. Кюстендил има нужда от инвестиции, нови работни места и повишаване на доходите.

Решението е чрез децентрализация и през обръщане на индивидуално внимание към общини като Кюстендил, с исторически и културен образ и много възможности за туризъм, да се развият и да станат притегателен център за граждани от съседните държави”, коментира председателят на ДБГ в студиото на Дарик.
 
ИПИ: Най-богатата област в България е София

Той даде пример с линията на бедността, която през последните 2 години в Кюстендилска област се е повишила от 14% на 17, 4%. “Огромен скок за 1 година и ние да се успокояваме, че местната власт и държавната правят достатъчно, не, не е достатъчно. О

бразованието трябва да е основен приоритет и тук не си представяйте само образованието в училище, а да стане достатъчно гъвкаво, да обхване и хора, които са пропуснали да се образоват, когато е трябвало. 40% от тези незавършили 4-ти клас са и безработни и въпроса е - кое е първо, яйцето или кокошката?

Тези хора първо да си намерят работа и квалификация или първо да се образоват. Образованието е в основата на качествена работна ръка която да произвежда БВП”, коментира Делчев.
 
Лидерът на ДБГ определи като- чист популизъм заявената от ГЕРБ цел да се накажат хора, които са участвали в приватизацията.

“Не е давността проблема, а че в България има абсолютно беззаконие.  Обръщането към приватизация от преди 25 г. и загърбването на приватизации от последните 4- 5 години, за които също има съмнения, че са станали по също толкова престъпен начин, говори за избирателност и празни обещания. Трябва пълна , качествена ревизия на всички сделки, включително и за тези за Булгартабак и Български морски флот, за които не е изтекла давността, да бъде направено пълноценно разследване.

Виждам, че управляващите нямат намерение никой да понася отговорност, а  искат само да се блъскат с БСП по теми, които не вълнуват никой. Това е поредния цирк, който има за цел да качване на рейтингите на ГЕРБ и БСП.

Промяната, истинските решения, които ще променят тоталната безнаказаност и несигурност в България, и тези ниски доходи, могат да дойде от нашата общност, реформаторската общност. Ние трябва да сме единни, с желание да решим проблемите на хората, за да постигнем качествена промяна в българския политически живот”, каза още Димитър Делчев пред Дарик.
 
 
Дарик- Кюстендил