Първо работно заседание провежда работната група, която трябва да изготви Стратегия за развитие на селското стопанство в област Кюстендил, за периода 2014- 2020 година. То се провежда под председателството на зам.- областният управител Мария Чочова.


"Благодаря на Инициативния комитет, който даде тази идея, и се надявам да реализираме стратегията, не само на документ, а и защото селското стопанство тепърва трябва да намери приоритетно място в икономиката на страната ни. Показателен е размера на средства, които отделя ЕС за развитие на селското стопанство.Област Кюстендил има необходимите дадености", коментира при откриването на заседанието Мария Чочова.


Състав на работната група: председател- зам.- областният управител инж. Любомир Васев, зам.- председатели- директорът на Института по земеделие проф. Димитър Домозетов и зам.- областният управител Мария Чочова, членове- представители на 9- те общини, Областна дирекция Земеделие, ДФ Земеделие, Общ. служби Земеделие, Областна служба Съвети в земеделието, ОДБХ, Кооперативен съюз, Напоителни системи, пчеларски съюз "Пчела", земеделски стопани, преработватели и др.


Един от участниците в срещата предложи работната група да работи под девиза- "Да върнем славата на Кюстендил като овощната градина на България", и не само това- "като здравен и курортен център", допълни друг член на ИК.




"Пълна разруха, битова престъпност, безработица- страшна. Трябват мерки. Не трябва да крием дереджето си. Трябва да се хванем за ръка- Съединението прави силата. Икономика и пак икономика е казал Бил Клинтън", каза при старта на работната група д- р Михаил Христов, ветеринарен лекар с дългогодишна практика.


Приети бяха вътрешните правила за работа на групата, представиха се и доклади за състоянието на селското стопанство в областта. Зам.- директорът на Института по земеделие доц. д- р Илияна Кришкова направи презентация за състоянието на овощарството.