17 общински съветници от Хасково са против назначаването на персонал  за общинския приют за безстопанствени животни, съобщиха от общината.   Против приюта са гласували съветниците от ГЕРБ, от „Коалиция за Хасково“ против е един човек, отрицателен вот дават и от „Българе“, един от „Народен съюз, ВМРО-БНД, БДЦ“  и  от „Сряда 7“, допълват от кметството. Трима души са се въздържали. Това е станало на последната сесия.   

Решението е подкрепено от съветници от „Коалиция за Хасково“, ДПС , „Реформаторски блок“ , БСП , както и един независим.
Със 17 гласа за, 17 против и 3 въздържали се Общински съвет Хасково отхвърли предложението за промяна на структурата и средногодишната численост на персонала на ОП “Екопрогрес“.

От БАБХ са издали становище, че проектната документация на обекта отговаря на ветеринаро-медицинските изисквания, твърдят от община Хасково. Необходими са средства за операционната в приюта, за закупуване на лекарства и консумативи и инструменти. Така също на храна за животните.


Общинските съветници  не одобриха и промяна на бюджета на Община Хасково в дела за местните дейности за 2018 година съгласно Приложение 2. Това означава ,че те не одобриха корекция в бюджета на Общинското предприятие „ Екопрогрес“,  според която се определяха средства за резервни части и електрически материали за осветление на улици и площади , за закупуването на 500 тона асфалт,  закупуване на плочки и бордюри,  на бетонови разтвори и строителни материали, материали за спортните бази, горива за чистотата и смазочни материали услуги за поддръжка на съоръжения.

Най- големият отхвърлен разход от Общинския съвет е за полагане на пътна маркировка, демаркиране и пътни знаци. Средствата са за обезпечаване на обявена обществена поръчка с вече избран изпълнител за срок от две години, съобщават от кметската администрация.

Необходимите средства на ОП „Екопрогрес“ в размер на 350 хиляди лева, кметът Добри Беливанов предложи да бъдат осигурени от намалението на капиталовата програма, казаха от кметството. Това са средствата определени за изграждането на видеонаблюдение в Хасково. То се изгражда, но за далеч по-малка сума под прага на изискуемата за провеждане на Обществена поръчка. Сключен е договор за наем на техника с русенска фирма, която се ангажира до края на годината да монтира 90 камери за видеонаблюдение. Вече са монтирани първите 29. Има изграден център за видеонаблюдение в сградата на Общинска администрация.   

Против увеличение на бюджета на ОП“ Екопрогрес“, което би позволило на  предприятието да работи до края на годината са ГЕРБ, „Българе“, „Народен съюз”, МВРО-БНД, БДЦ и „Сряда 7“. Така с 19 гласа „против“, 10 „ въздържал се“ и 9 „ за“ общинското предприятие е оставено без средства за дейността си, казаха от общината.

В началото на годината при приемането на Бюджета на Общината от Общински съвет бюджета на общинското предприятие бе
намален немотивирано с 380 хиляди  лева, което е със 168 хиляди по-малко от бюджета за 2017 година, припомниха още от кметството. Искането за увеличение на бюджета спрямо 2017 година се дължи на нарастването на средствата за заплати, обезщетения и осигуровки в резултат на увеличението на минималната работна заплата за страната.

Освен това има многократни предписания от ОД на Полицията за несъответствие на хоризонтална и вертикална пътна маркировка, допълниха още от администрацията на кмета Добри Беливанов.