Старият мост на река Марица- символ на Свиленград и паметник с национално значение, да се превърне в атрактивен туристически продукт, а Свиленград - в привлекателно място за отдих и почивка, е целта на проект по Програма „Културно наследство”, чието изпълнение общината стартира. 1 036 568.46 евро е стойността му, а продължителността му е до 30 април 2016 г. Предвидените строителни работи включват дейности по реставрация, консервация и експониране на 500-годишния каменен мост, благоустрояване на подходите към него, поставяне на осветление и осигуряване на достъп за хора с увреждания.

Предвидена е и ревитализация на откритото пространство на моста чрез така наречената мапинг технология, която ще даде възможност за атрактивно представяне на исторически факти. Включена е и изработка на 3D модел на моста, апликация за смартфони и холограма на моста.

 

Планирани са създаване на музей на открито, за целите на който ще бъдат създадени експозиционен план за интерактивно представяне на дигитални експозиции, модел в умален мащаб на комплекса от исторически сгради около моста, представяне на изложбата на музея в страните донори чрез телеконферентен мост, създаване на план за управление на моста и експозиционната му среда. Това бе обявено на пресконференция днес, на която присъстваха областният управител на Хасково Добри Беливанов, кметът на общината инж. Георги Манолов, заместник кметът Мария Костадинова, представители на общинската администрация, както и други заинтересовани страни. Ръководителят на проекта- Милена Янева, представи екипа.

Старият мост на Марица е построен през 1529 г., а днес се е превърнал в символ на Свиленград. Тази ценна архитектурна забележителност на средновековното изкуство представлява зидана каменна конструкция от 21 свода. Най-големият от тях е с 18-метров отвор. Мостът е широк 6 м., а дължината му е 295 м.



Преди 5 века мостът е бил част от вакъфски комплекс, включващ още кервансарай, джамия и хамам - стара турска баня, която преди време бе реставрирана и превърната в галерия по друг европейски проект.

Старият мост на река Марица е знаков за Свиленград, заяви кметът на града инж. Георги Манолов по време на пресконферецията. И припомни, че от 5 века каменното съоръжение е свързвало Европа с Азия. Той подчерта, че основната задача на проекта е да запази този паметник на средните векове за идните поколения.