Ремонт на монументалните пана, дело на големия български художник Атанас Яранов, започна община Димитровград. Декоративните произведения са разположени върху фасадите на 6 жилищни блока по ул. „Христо Смирненски”. През зимата граждани сигнализираха, че те са започнали да се рушат и има риск да паднат. Със заповед на кмета Иво Димов бе сформирана комисия, която трябваше да проучи проблема и да предложи адекватно решение.

При започналата сега реконструкция фугите ще бъдат запълнени с пяна и лепило с фибри, паната ще бъдат укрепени с метални пластини и защитени с метална козирка, обясниха работници от ангажираната за ремонтните дейности фирма. За да бъдат консервирани, паната ще бъдат лакирани с два слоя, уточниха работниците. Според тях целият процес ще продължи около 20 дни.

 

Паната са монтирани върху жилищните блокове през 1973 г. През 2010 г. от Съюза на българските художници оцениха творбите на 900 000 лв. и препоръчаха на министерството на културата да бъдат предприети мерки за реставрацията и опазването им. 15 000 лв. отдели за спешния им ремонт сега община Димитровград.