Ремонтират паната на Атанас Яранов в Димитровград
Ремонтират паната на Атанас Яранов в Димитровград / DarikNews

Ремонт на монументалните пана, дело на големия български художник Атанас Яранов, започна община Димитровград. Декоративните произведения са разположени върху фасадите на 6 жилищни блока по ул. „Христо Смирненски”. През зимата граждани сигнализираха, че те са започнали да се рушат и има риск да паднат. Със заповед на кмета Иво Димов бе сформирана комисия, която трябваше да проучи проблема и да предложи адекватно решение.

Ремонтират паната на Атанас Яранов в Димитровград
netinfo

При започналата сега реконструкция фугите ще бъдат запълнени с пяна и лепило с фибри, паната ще бъдат укрепени с метални пластини и защитени с метална козирка, обясниха работници от ангажираната за ремонтните дейности фирма. За да бъдат консервирани, паната ще бъдат лакирани с два слоя, уточниха работниците. Според тях целият процес ще продължи около 20 дни.

Ремонтират паната на Атанас Яранов в Димитровград
netinfo

 

Паната са монтирани върху жилищните блокове през 1973 г. През 2010 г. от Съюза на българските художници оцениха творбите на 900 000 лв. и препоръчаха на министерството на културата да бъдат предприети мерки за реставрацията и опазването им. 15 000 лв. отдели за спешния им ремонт сега община Димитровград.