148 лицензирани търговци на електроенергия ще се състезават за доверието на потребителите от следващата година. На практика всеки абонат ще може да избере сам търговеца, който да му предостави услугата и така да намали сметката си за ток, вследствие на конкуренцията на пазара. Преминаването към свободен пазар на електроенергията и възможностите, които са следствие от това, бе темата на проведена днес информационна среща в областната администрация. Тя бе част от стартиралата информационна кампания на Министерството на енергетиката, Комисията за енергийно и водно регулиране, Българския енергиен холдинг, електроразпределителните дружества и др. На нея присъства и зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков.

Основната цел на либерализацията на пазара е постигане на най-висока ефективност на предлаганата електроенергия чрез пазарни механизми и конкуренция на цената на енергията. Мрежовите услуги ще продължат да се плащат от клиентите, както досега, но всеки ще има правото да избере откъде да закупи електроенергията.

Училища в областта вече са преминали на свободен избор и едно от тях е Езиковата гимназия в Димитровград. Нейният директор Красимир Кръстев е получил вече първата фактура за разхода на ел.енергия на училището от нов търговец за ноември. На срещата Кръстев посочи, че в сравнение със същия период на миналата година стойността във фактурата му е с 220 лева по-малко.

Смяната на търговеца няма да струва нищо на потребителя. Поддръжката на мрежата и уредите, отчитането, както и аварийните екипи, си остават задължение на разпределителните дружества.