Напрежение в ромския "Изгрев"- нощуващите групи в детската градина стават дневни
70702

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Напрежение в ромския "Изгрев"- нощуващите групи в детската градина стават дневни
  • Напрежение в ромския "Изгрев"- нощуващите групи в детската градина стават дневни

Нощуващите групи в димитровградските ОДЗ „Лилия” и „Йорданка Чанкова” от 1 март ще бъдат трансформирани в дневни. Това стана ясно по време на сесията днес в отговор на кмета Иво Димов по отправено му от председателя на комисията по образование Тодор Тодоров питане. Тодоров предупреди, че в ромския квартал „Изгрев” назряват напрежение и протести по този повод, като се поинтересува и дали оптимизацията ще доведе до съкращения на персонала. В ОДЗ „Лилия” най-вероятно съкратените ще бъдат двама, като ще ги назначим при първа възможност в друго детско заведение, а в „Йорданка Чанкова” няма да се стигне до съкращения, посочи кметът. Той да преосмисли позицията си по отношение на ОДЗ „Лилия”, която е с по-особен статут предвид това, че обслужва предимно ромския кв. Изгрев, апелира Тодоров.

Категоричен остана кметът Иво Димов с аргументите, че общината всяка година дофинансира детските заведения с все повече средства, като за тази сумата е 1 400 000 лв. Освен това в „Лилия” събираемостта на таксите е сред най-ниските- под 70 процента, а проучванията на администрацията показали, че много родители прибират децата си от нощуващите групи към 21 ч., след като вече са нахранени, посочи още кметът Иво Димов.

За да продължим да покриваме нарастващите разходи вариантите са два- трансформации и оптимизиране или вдигане на таксите. Ако внесе такава докладна в общинския съвет няма да ви хареса и няма да ми я гласувате, контрира кметът. Чуйте акцентите от дискусията в приложения файл.