Голямата награда от 13-то издание на Националния поетичен конкурс „Жената-любима и майка“ в Свиленград замина за Пловдив с Мария Панчовска. Стихотворението й " Приказка за възрастни" бе класирано на първо място в раздела над 18 г. от журито, водено от председателя на СБП Боян Ангелов. Специалната статуетка, символ на конкурса  -  „Утро”, с автор  Бондиков, бе връчена от инициатора за конкурса и негов спомоществовател Елена Манолова.

На второ място в тази възрастова група комисията нареди стихотворението „Хайдушко биле“ на Здравка Христова от Русе, а на трето- „Остани под дъжда“ на Виолета Михова от Кърджали. Наградите им връчи председателят на СБП Боян Ангелов.

6 поощрителни награди присъди журито в тази категория. Те бяха за: Цветанка Ангелова от Русе, Камелия Каман от София, Диана Стоянова, Милена Дякова, Клара Методиева- всички от Свиленград и Пламен Панарев от Пазарджик.

Във възрастовата категория над 18 години на конкурса със 195 стихотворения се конкурираха 70 автора.


60 стихотворения от 47 млади поети участваха тази година в първа възрастова група, като броят им е двойно повече в сравнение с миналогодишното издание на конкурса, отчетоха организаторите от Община Свиленград, НЧ "Просвета- 1870" и Съюза на българските писатели.
4 поощрителни награди присъди журито за: Константин Караначев и Росица Аврамова от Свиленград, Кирил Димов от Казанлък и Василена Богоева от Кресна.

На трето място е 15-годишният Александър Петров от гр. Добрич, на второ-  Петя Иванова, също на 15 години от Стара Загора и на първо- 14-годишната Анна Каменова  от Перник. Наградите връчи  Цветелина Атанасова- председателстващ Общински съвет-Свиленград.

Тази година конкурсът започна изненадващо и трогателно- с първото получено стихотворение- молба на третокласничката от СУ „Д-р Петър Берон“ в Свиленград Мария Зелиу, която не отговаря на критериите по възраст, но заявява желание да има поетична надпревара и за малки стихотворци. Това дава повод на дамите от Лайънс клуб „Свилена“ да обявят конкурс за стихотворение „Мила мамо“ за ученици от 2 до 4 клас. В него участват 30 деца от ОУ “Иван Вазов“ и СУ “Д-р Петър Берон“, а  жури от учители и дами от клуба излъчва победителите: Мария Зелиу от СУ „Д-р Петър Берон“ и Чудомира Николова от ОУ „Иван Вазов“, които получават награди от Лайънс клуб „Свилена“.

И тази година бе връчена специалната му награда в националния поетичен конкурс "Жената- любима и майка" в подкрепа на талантливите деца на Свиленград.  Тя бе за 12-годишната Росица Аврамова от ОУ "Иван Вазов" за стихотворението "Писмо до мама". Наградата връчи президентът на клуба Венелина Радева.

1450 лева е наградният фонд на националния поетичен конкурс, осигурен от Елена Манолова и Община Свиленград. По регламент участват поети, които не са членове на Съюза на българските писатели, разделени в две възрастови групи: от 12 до 18 години и над 18 години. Всички отличени получават грамоти, парични награди и юбилейния поетичен сборник с най-добрите стихове през 10-те години на конкурса, чието издаване се осъществи от община Свиленград с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Журито тази година бе в състав: Боян Ангелов - Председател на Съюза на българските писатели, Боряна Станева от Свиленград- дългогодишен участник в конкурса и Атанас Звездинов. Почетен член е поетът Ивайло Балабанов.