Областният управител на Хасково Станислав Дечев поздрави наследниците на тракийските бежанци по повод Деня на Тракия. По време на тържествения концерт, организиран от тракийското дружество „Георги Сапунаров“ в Хасково, областният управител заяви :“ В историята си България има стотици, дори хиляди герои, чиито имена са записани завинаги в паметта на българите. Но България има хиляди мъченици, чиито имeна вече никой не може да възстанови. Това са тракийските бежанци- това са българските мъченици“.

Пред потомците на тракийци Станислав Дечев припомни, че историята на човечеството се повтаря. „Днес, 103 години след началото на тракийските гонения, ние сме свидетели на нов бежански поток. Областта ни е изправена пред предизвикателство, с което трябва и може да се справи. Затова позволете ми да ви  благодаря за толерантността, човечността и търпението. Това са качествата, които са ни нужни днес, за да се справим с поредното предизвикателство. И вярвайте ми, това са качества, които сме наследили от вас, тракийци!“- заяви Станислав Дечев.

Официални гости на концерта по повод Деня на Тракия бяха кметът на община Хасково Добри Беливанов, председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов, генералният консул на Република България в Одрин Васил Вълчев.

 

Денят на Тракия -26 март, се чества официално от 2006 г. Традицията обаче датира от 20-те години на 20 век, когато тракийските дружества, армията, църквата и българската културна общественост честват Деня на победата край Одрин по време на Балканската война.