Хасково чества с концерт Деня на Тракия
Хасково чества с концерт Деня на Тракия / Областна администрация-Хасково

Областният управител на Хасково Станислав Дечев поздрави наследниците на тракийските бежанци по повод Деня на Тракия. По време на тържествения концерт, организиран от тракийското дружество „Георги Сапунаров“ в Хасково, областният управител заяви :“ В историята си България има стотици, дори хиляди герои, чиито имена са записани завинаги в паметта на българите. Но България има хиляди мъченици, чиито имeна вече никой не може да възстанови. Това са тракийските бежанци- това са българските мъченици“.

Хасково чества с концерт Деня на Тракия
netinfo

Пред потомците на тракийци Станислав Дечев припомни, че историята на човечеството се повтаря. „Днес, 103 години след началото на тракийските гонения, ние сме свидетели на нов бежански поток. Областта ни е изправена пред предизвикателство, с което трябва и може да се справи. Затова позволете ми да ви  благодаря за толерантността, човечността и търпението. Това са качествата, които са ни нужни днес, за да се справим с поредното предизвикателство. И вярвайте ми, това са качества, които сме наследили от вас, тракийци!“- заяви Станислав Дечев.

Хасково чества с концерт Деня на Тракия
netinfo

Официални гости на концерта по повод Деня на Тракия бяха кметът на община Хасково Добри Беливанов, председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов, генералният консул на Република България в Одрин Васил Вълчев.

Хасково чества с концерт Деня на Тракия
netinfo

 

Денят на Тракия -26 март, се чества официално от 2006 г. Традицията обаче датира от 20-те години на 20 век, когато тракийските дружества, армията, църквата и българската културна общественост честват Деня на победата край Одрин по време на Балканската война.